تبعیض میان پناهجویان؛ ما را به خاطر اوکراینی‌ها از کمپ بیرون کردند 




در دهه گذشته بنا به آمار سازمان ملل متحد، بیشترین آوارگان داخلی و بین‌المللی مربوط به سال ۲۰۲۱ است. بیش از ۸۴ میلیون انسان در جهان مجبور شدند، خانه‌های خود را ترک کنند. ۲۶.۶ میلیون نفر از آن‌ها پناهجویان هستند. اما این آمار، پیش از جنگ روسیه علیه اوکراین بوده است. در آخرین شمارشی که پیرامون آوارگان از جنگ اوکراین منتشر شد، بیش از ۸ میلیون اوکراینی در داخل کشورشان آواره شده‌اند و نزدیک ۵ میلیون نفر هم کشورشان را ترک کرده‌اند و حالا به شمار پناهجویان اضافه شده‌اند. این آمار بنا به پیش‌بینی سازمان ملل متحد در پایان سال می‌تواند از مرز ۸ میلیون نفر بگذرد.

در این میان، بحث‌هایی پیرامون رفتار تبعیض‌آمیز میان پناهجویان با ملیت‌های مختلف و همچنین تخصیص امکانات بیشتر به پناهجویان اوکراینی شکل گرفته است. شاید خود پناهجویان، دقیق‌ترین راویان این نوع تبعیض باشند؛ تبعیضی که در نهایت، قربانی را مقابل قربانی قرار داده است.

***

«ما در هایم [ساختمان محل سکونت پناهجویان بعد از کمپ در آلمان] بودیم که یک‌دفعه همه ساختمان را خالی کردند و گفتند برای پناهجویان اوکراینی جا نیست. خب ما چه باید می‌کردیم؟ یک مدت در خیابان زندگی کردیم و تصمیم گرفتیم برویم انگلیس.»

۳۱ ساله است و حالا سه هفته می‌شود در شمال فرانسه، میان کمپ‌های موقت و خیابان زندگی می‌کند. دو سال پیش، بعد از آبان ۹۸ از ایران خارج شد و خود را به آلمان رساند و درخواست پناهندگی‌ خود را ارائه کرد. اما رسیدگی به درخواستش مصادف شد با جنگ روسیه علیه اوکراین: «به من پاسخ منفی دادند. با این‌که هم مدارک بازداشت داشتم و هم حضور در تظاهرات. در این فاصله هم از کمپ به هایم منتقل شده بودیم. ناگهان هم پاسخ منفی‌ام آمد و هم همه ما را از هایم بیرون کردند و گفتند جنگ‌زده‌های اوکراین قرار است در آن ساختمان ساکن شوند.»

روایت‌های مشابه را که حکایت از تبعیض میان پناهجویان دارند، از زبان بسیاری دیگر از پناهجویان می‌توان شنید. مثل همان خبرنگاری که زمان آغاز جنگ و آوارگی اوکراینی‌ها بر صفحه‌ تلویزیون گفت: «این‌ها پناهجویان سوری نیستند. شبیه به ما هستند. مسیحی هستند. با چشمانی آبی و …»‌ و انتقادها از او به موجی علیه نژادپرستی تبدیل شد. اما تبعیض در واقعیت و زندگی روزمره پناهجویان هر روز بیشتر جریان گرفت.

مرد جوان افغانستانی که پس از روی کار آمدن طالبان کشورش را ترک کرده بود و دو هفته می‌شود به مرز شمال فرانسه رسیده است، روایت دیگری از تفاوت برخورد نیروهای پلیس دارد: «در قطار نشسته بودیم که ناگهان پناهجوی اوکراینی که با خانواده‌اش بود، شروع کرد با بطری به شیشه قطار کوبید. پلیس‌ها‌ آمدند و با احترام او را آرام کردند و او را به همراه خانواده‌اش به کوپه دیگری‌ بردند. حالا اگر ما بودیم، فقط کتک‌مان می‌زدند.»

و ادامه داد: «افغانستان ۵۰ سال شد که جنگ است. مگر ما انسان نیستیم؟ مگر ما از جنگ نیامده‌ایم؟ همان بهتر که اروپا هم جنگ شود تا بفهمند ما این همه سال چه کشیده‌ایم.»

پسر دیگری که ایرانی است و همان‌جا در خیابان زندگی می‌کند، صحبت‌های او را ادامه می‌دهد: «این‌جا همه امکانات را به آن‌ها داده‌اند. جا دارند. سریع به آن‌ها جواب مثبت می‌دهند. حتی برای دندان‌پزشکی هم پول نمی‌دهند. ما نه بیمه داریم، نه در اولویت هستیم.»

رسانه‌های غیرفارسی را در حوزه پناهجویان اگر ورق بزنیم، خبر از پذیرش پناهجویان اوکراینی و تسریع روند ادغام‌پذیری آن‌ها دارد. از جمله اقدامات فرانسه در پذیرش کودکان در مدارس فرانسوی: «هدف ما فقط این نیست که به آن‌ها [کودکان] فرانسوی یاد بدهیم. بلکه می‌خواهیم زندگی اجتماعی را به آن‌ها برگردانیم و بگذاریم دوران بلوغ را طی کنند.»

اما آیا همچین پذیرشی برای پناهجویان دیگر از جمله عرب‌ها، آفریقایی‌ها و اهالی خاورمیانه هم برقرار است؟

یکی از کارکنان اداره پناهجویان فرانسه که ایرانی است و خواست هویتش فاش نشود، در این خصوص به «ایران‌وایر» گفت: «حقوق بشر برای همه وجود ندارد. تبعیض این‌جا هم به چشم می‌آید. اوکراینی‌ها از جنگ آمده‌اند و حق دارند امکانات دریافت کنند. اما این امکانات بایستی به همه پناهجویان بدون در نظر گرفتن نژاد آن‌ها تخصیص یابد. گروهی از جنگ فرار کرده‌اند و گروهی دیگر از استبداد و گروهی از استثمار. انسان‌ها زندگی خود را رها کرده‌اند و به دنبال امنیت و آرامش به کشورهای اروپای غربی آمده‌اند. چرا باید میان آن‌ها تبعیض گذاشت؟ یکی از پاسخ‌ها نبود امکانات و نیروهای انسانی است که در پذیرش پناهجویان نقش ایفا می‌کند و اولویت‌ها مثل ماجرای تلخ پناهجویان اوکراینی پیش می‌آید. سیاست‌های کشورهای اروپایی در تخصیص امکانات به پناهجویان شکست خورده است. الان هم نه به خاطر پذیرا بودن اوکراینی‌ها، بلکه به خاطر تبعیض میان پناهجویان، بر نفرت میان قربانیان خواهد افزود.»

به گفته او، بسیاری از مناسبات اداری در فرانسه به خاطر ورود پناهجویان اوکراینی به مشکل برخورده است و روند پناهجوپذیری و رسیدگی به پرونده‌ها با تاخیر صورت می‌گیرد.

یکی از کنش‌گران عرصه پناهجویان در هلند هم روایتی مشابه دارد: «اگر پناهجویی می‌خواهد در هلند درخواست پناهندگی بدهد، بهتر است کمی صبر کند. الان تمام سیستم پناهجوپذیری به پناهجویان اوکراینی اختصاص یافته است.»

اگرچه بنا به گزارش‌های منتشر شده، جنگ روسیه باعث شده است که اروپا با موجی از پناهجویان مواجه شود که پس از جنگ جهانی دوم، بی‌سابقه بوده است.

این مساله در آمریکا هم بحث‌برانگیز شده است. به طوری‌که بسیاری از مدافعان حقوق بشر استقبال دولت آمریکا از پناهجویان اوکراینی را مثبت ارزیابی می‌کنند، اما بسیاری دیگر دولت را مورد انتقاد قرار داده‌اند که در مورد دیگر پناهجویان غفلت کرده است؛ خصوصا افغانستانی‌ها.

دولت آمریکا در تلاش است که بیش از ۱۰۰هزار اوکراینی را بپذیرد؛ در حالی‌که ماه‌ها است نتوانسته به قول خود مبنی بر خروج افغانستانی‌ها و ساماندهی شرایط آن‌هایی که خارج شده‌اند، پایبند باشد.

در نمونه‌ای دیگر، ایتالیا اعلام کرده است که بودجه پناهجوپذیری را در قبال اوکراینی‌ها از ۵۰۰ میلیون یورو به ۸۰۰ میلیون یورو افزایش می‌دهد. در آوریل سال جاری، ایتالیا خبر داد که ۱۰۷ هزار پناهجوی اوکراینی که ۹۰ درصد آن‌ها زنان و کودکان هستند، به این کشور رسیده‌اند. همچنین، آلمان هم ابتدای ماه می، اعلام کرد که بیش از ۶۰۰ هزار نفر از اوکراین به آلمان گریخته‌اند.

تمام آن‌چه را گفته شد، می‌توان در کنار آخرین آماری گذاشت که سازمان ملل متحد پیرامون پناهجویانی منتشر کرد که در مسیر پناهجویی در دریا جان داده‌اند یا ناپدید شده‌اند؛ یعنی بیش از ۳ هزار پناهجو. تعداد مرگ پناهجویان نسبت به سال ۲۰۲۰ دو برابر شده است. همچنین می‌توان به قرارداد میان بریتانیا و رواندا اشاره کرد که قرار است مردان مجردی را که با قایق به این کشور می‌رسند، به رواندا منتقل کنند.

سوال این است که در جهانی چنین آواره، نقش سیاست‌مداران در ساماندهی پناهجویان چیست؟ و اقدامات تبعیض‌‌آمیز بر اساس نژاد انسان‌ها در این امر، چه تبعاتی می‌تواند در پی داشته باشد؟

منبع: آیدا قجر - ايران واير


فیلمها و خبرهای بیشتر در کانال تلگرام پیک ایران
[کد مطلب: 246678] [تاريخ انتشار: بيست و يکم ارديبهشت ۱۴۰۱ برابر با يازدهم مه ۲۰۲۲] [ نسخه مناسب چاپ ]
تقسيم با ديگران:

در زمینه‌ی انتشار نظرات کاربران گرامی رعایت چند مورد ضروری است
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
  • «پيک ايران» مجاز به ویرایش ادبی نظرات کاربران است
  • مطالبی که حاوی کلمات رکيک، غير اخلاقی و يا توهين به ديگران باشد منتشر نميشوند
  • نظراتی که پیرامون این خبر نباشد منتشر نمیشود
  • نطرات حاوی لينک منتشر نميشوند
نام: (الزاميست)
نظرات شما (حداکثر تعداد حروف با احتساب فاصله بين حروف 1000 حرف ميباشد):

Captcha
اعدادی را که در تصویر بالا می بینید (بدون فاصله گذاشتن میان آنها) در باکس زير وارد کنید و سپس دکمه ارسال را کليک کنيد
نظرات خوانندگان
نوشته شده در تاريخ بيست و دوم ارديبهشت ۱۴۰۱ برابر با دوازدهم مه ۲۰۲۲ ، 04:30:40 توسط دردمند ایران از تهران
هرکس نایستد و از کیان انسانیش خودش در کشور خودش دفاع نکند سرگذشتی بهتر از این نخواهد داشت. نوشته اید که سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۱ اعلام کرده که بیش از ۸۴ میلیون انسان خانه‌های خود را ترک کردنند. آوارگان اوکراین هم بیش از ۸ میلیون اوکراینی در داخل کشورشان آواره شده‌اند و نزدیک ۵ میلیون نفر هم کشورشان را ترک کرده‌اند.با ۱۰۰میلیون انسان میشود جهانی دیگر ساخت. اما اینان همه فراریان زندگی و مرگند. آن ایرانیهائي که نمیایستند و از آزادی خودشان دفاع نمیکنند سرگذشتشان بهتر از این نیست که هست. اگر در زمان قادسیه ایستاده بودند امروز سرگذشت ایران و جهان طور دیگری بود! اگر در جنبش سبز گوشمان به دهان کثیف اسلامیون بیشرف اعم از از هر گروه نبود، در خیابان مانده بودیم وضع چیز دیگری می بود. اگر شحصیت مهمل و ناکاردان و ترسوئي چون رضا پهلوی وارث پادشاهی نبود، اگر محمد رضا شاه مثل پدرش بود که رو به سوی مدرنیته واقعی داشت و روحانیون را اینچنین هیولا بار نمیآورد و اگرهای دیگر ما جای دیگری از تاریخ بودیم! در هر حال وضع ایران در حال انفجار است. گویا مردانیدن خامنه ای و کًـشاندنش در بستر مرگ در دستور کار است
نوشته شده در تاريخ بيست و يکم ارديبهشت ۱۴۰۱ برابر با يازدهم مه ۲۰۲۲ ، 21:42:40 توسط ناظر
آنچه که من در میان پناهندگان ایرانی در اروپا دیده ام بخش بزرگی از این پناهندگان ایرانی هر ساله حتا با اقامتهای موقت اروپایی به ایران به جایی که ازآن گریخته اند برای ییلاق قشلاق و کسب و کار در رفت و آمد هستند که البته این دلیلی نیست برای تبعیض روا داشته شده به پناهندگان در اروپا تنها از این منظر که پناهندگان عموما از فازها و ملیتهای گوناگون هستند.
ساير مطالب اين بخش
پربازديدهای اين بخش
گروه هکری «قیام تا سرنگونی» مشخصات تیم ۲۵ نفره حفاظت از معاون اول رئیسی را منتشر کرد
 آگهی فروش یک خانه در لواسان: برابری و عدالت علی را میتوانید در این آگهی ببینید
 احتمال اخراج تهیه‌کننده زن ایرانی از کانادا 
 تصاویری از انتقال سلاح سنگین طالبان به مرز ایران و افغانستان
  آمریکا به ایران آخرین فرصت احیای برجام را داد
 زنان چینی در اصفهان بدون هیچ مشکلی بدون حجاب میگردند
نماینده اوکراینی از دست دادن با ورزشکار ایرانی خودداری کرد
شهامت معلم شریف، محمد حسین سپهری که امروز از زندان وکیل‌آباد مشهد آزاد شد
* حسن خمینی: هر چیزی که با خمینی در تضاد است، باید کنار برود 
* علیرضا آخوندی: مبادله زندانی از سوی دولت سوئد با ایران تهدیدی برای همه شهروندان سوئد است
روایت سه زن ایرانی از اجبار برای برهنه شدن در برابر ماموران
 افشاگری های زنگنه وزیر اسبق   نفت در  مورد  پرونده بابک زنجانی (تکراری از گذشته)
  چگونه محاسبات جمهوری اسلامی دربارۀ طالبان غلط از آب درآمد؟