ساخت جاده بی‌نظیر در سوئد؛ طراحی سیستم شارژ پویای خودروهای الکتریکی در حال حرکت 



سیستم شارژ پویا ابتکاری است که استفاده از باتری‌های کوچک‌تر و سبک‌تر را ممکن و از اتلاف وقت رانندگان در ایستگاه‌های شارژ باتری جلوگیری می‌کند.
 
به گزارش یورو نیوز، نخستین جاده الکتریکیِ جهان (E20) که به طول ۲۱ کیلومتر و در فاصله دو شهر اوربرو به هالسبری در حال ساخت است، مقدمه احداث سه هزار کیلومتر جاده الکتریکی در سوئد تا پیش از سال ۲۰۴۵ میلادی است. 
 
از آنجایی که پارلمان اروپا در نشست ماه گذشته خود قانون ممنوعیت تولید خودروهای دیزلی و بنزینی از سال ۲۰۳۵ را تصویب کرد، تامین زیرساخت‌های مورد نیاز برای اجرای این قانون در کشورهای عضو اتحادیه اروپا شتاب گرفته است.
 
سوئد بر پایه ابتکاری تازه ساخت یک جاده الکتریکی دارای امکان شارژ پویا را آغاز کرده که به خودروهای سواری و کامیون‌ها این امکان را می‌دهد که در طول حرکت باتری‌های خود را شارژ کنند؛ ابتکاری که استفاده از باتری‌های کوچک‌تر و سبک‌تر را ممکن و از اتلاف وقت رانندگان در ایستگاه‌های شارژ باتری جلوگیری می‌کند. 
 
در این بزرگراه که در حدفاصل اوربرو به هالسبری، شهرهای بزرگ سوئد از جمله استکهلم، گوتنبرگ و مالمو را به یکدیگر متصل می‌کند، سه روش شارژ پویای خودروهای عبوری در حال آزمایش است. نخست، احداث شبکه بالاسری کاتناری (OCS) که برای تامین برق مورد نیاز اتوبوس‌ها و قطارهای برقی استفاده می‌شود. دوم، سیستم رساناست که شبیه شارژ بی‌سیم گوشی‌های هوشمند عمل می‌کند. در این روش، صفحات ریلی زیر آسفالت جاده تعبیه می‌شود که خودروهای الکتریکی به هنگام عبور می‌توانند به صورت بی‌سیم شارژ مورد نیاز خود را تامین کنند. 
 
در سیستم شارژ القایی هم تجهیزات ویژه‌ای در زیر جاده دفن می‌شود که الکتریسیته مورد نیاز را به سیم‌پیچ مورد نظر در خودروی الکتریکی ارسال می‌کند و سپس این سیم‌پیچ از آن برای شارژ باتری خودرو استفاده می‌کند.
 
سوئد این طرح را در قالب یک همکاری مشترک اجرایی و تحقیقاتی با آلمان و فرانسه کلید زده و مقرر شده تا پس از انتقال تجربه‌های حاصل شده، آلمان و فرانسه نیز طرح‌های مشابهی را اجرا کنند. 
 
افزون بر سوئد، کشورهای دیگری مانند ایتالیا، بریتانیا، ایالات متحده و هند نیز در حال تدارک شرایط لازم برای ساخت و توسعه جاده‌های الکتریکی پویا هستند.
 

فیلمها و خبرهای بیشتر در کانال تلگرام پیک ایران
[کد مطلب: 265494] [تاريخ انتشار: دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳] [ نسخه مناسب چاپ ]
تقسيم با ديگران:

در زمینه‌ی انتشار نظرات کاربران گرامی رعایت چند مورد ضروری است
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
  • «پيک ايران» مجاز به ویرایش ادبی نظرات کاربران است
  • مطالبی که حاوی کلمات رکيک، غير اخلاقی و يا توهين به ديگران باشد منتشر نميشوند
  • نظراتی که پیرامون این خبر نباشد منتشر نمیشود
  • نطرات حاوی لينک منتشر نميشوند
نام: (الزاميست)
نظرات شما (حداکثر تعداد حروف با احتساب فاصله بين حروف 1000 حرف ميباشد):

Captcha
اعدادی را که در تصویر بالا می بینید (بدون فاصله گذاشتن میان آنها) در باکس زير وارد کنید و سپس دکمه ارسال را کليک کنيد
نظرات خوانندگان
نوشته شده در تاريخ دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳ ، 19:28:51 توسط حقیقتگو
موتورالکتریکی که محورش با برق به چرخش می افتد بدنه استوانه شکل ان را درجهت طولی ان برش بزنید وجداردایره شکل ان که سیم پیچی شده را به شکل صافی درآورید که بشود محفظه های سیم پیچی شده را زیرسطح آسفالتی قرارداد ومحوری که چرخش را بعهده دارد زیرشاسی اتومبیل که متصل به جعبه دنده می باشد قراردهید اگربه سیم پیچ ها برق رسانی کنید اتومبیل حرکت خواهد کرد ازاین مدل البته با موتورهای جریان مستقیم درقطارهای هوائی که هیچ ارتباطی هم با ریل شان ندارند استفاده میشود ..خوب دینام الکتریکی به همین شکل وفرم أراورید هنگام حرکت اتومبیل که مجهزبه قطعه مغناطیسی وزیربدنه ان نصب شده تولید برق خواهد کرد که به ان ترمزهای برق سازمی گویند ..خوب آهنرروباها به فرم مستطح زیرآسفالت قراردهید وسیم پیچ های را زیربدنه اتومبیل که هنگام عبورازروی ان برق برای شارژکردن تولید می کنند ..تمام اخترات واکتشفات خارجی ها بجای خود که نیازبه رفاه وآزادی افکاروسرمایه های لازمه وپشیبانی تمام عیارحکومت هایشان دارد فقط به ادارات ثبت اختراعات اروپا مراجه کنیدکه چهل وچندساله جوانان شان چه اختراعاتی کرده اند وجوانان ایرانی چه اختراعاتی ؟
نوشته شده در تاريخ دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳ ، 19:06:45 توسط حقیقتگو
قسمت دوم --تمامی سالها تحصیل کردن چه درایران وچه درکشورخارجی به شغل ومشاغل کاذب خاتمه می یابد وچهره هایشان شادابی جوانی درانها موج می زد دگرگون شده چین وچروک های پیری موهای خاکستری وسفیدرنگ علامت میدهد که بفکرهزینه های معیشتی ات باش وفرمول های ریاضی وفیزیک فراموش کن .. درحقیقت چهل وچندسال مردم ایران باچه موردهئی سرگرم ومشغول بوده اند وهمزمان مردمان ازجمله تحصیل کردن ونخبه گانش وکاشتن درختان علم وفنون وآییاری وپرورش انها ومسلم که شکوفه هایش شکفا میشوند ومیوه های چنین وچنان صعنعتی وغیره برایشان به ثمررسانیده ومی رسانند ..چهل وچندسال پیش کجا بود گوشی های مبابل همه کاره واگرجلد محافظش را بازکنید صفحه مدارچاپی اش را خواهید که قطعاتی به بزرگی مورچه وپایه هائی به نازکی پای مورچه دارد ودرحقیقت شرکت مخابراتی تمام عیاراست ..جاننم فدای خمینی چه فضولی های بی ربطی می کنم ..این چیزها راکه برامون بلغورمی کنی بفکرنمازت هستی نکنه وقت نمازبگذره وغذا بشه ..رهبرگفته بی دین دشمن خداست ..گوشی مبایلت چه جوریه ؟ اینکه چینیه آشغالیه ..من آیفونش رو دارم سروقت بهم زنگ میزنه که وقت نمازه !!
نوشته شده در تاريخ دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳ ، 18:37:37 توسط یه ایرانی
این در کشورهای وسیع با میلیونها کیلومتر شبکه راهها براستی امکان پذیره؟ کشورها حتی برای روکش معمولی آسفالت دیگه بودجه ندارن و فقط در حال پر کردن دست اندازها هستن. عربستان هم دیگه میخواد با چین باشه و خرج کسی رو نده.
نوشته شده در تاريخ دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳ ، 18:32:00 توسط حقیقتگو
قسمت اول --واقعا" ازخواندن چنین گزارشی بغنوان انسان ایرانی که لاقل پیکرش با پیکر انسان های سوئدی هیچ تفاوتی ندارد وکره زمین چه برانسان های ایرانی وچه انسان های سوئدی یکسان بدورخورشید گشته ومی گردد وهرچند ایران منابع زیرزمینی ومعادن آنچنانی دارد که کشورسوئد اینها را هم ندارد وحتی انرژی خورسیدی که هرروزه وچهارفصل سال برفرازایران می تابد که کشورسوئد این مورد همانند ایران را هم ندارد چه شده وچه میشود موهبت علم ودانش وصنایع وپیشرفت ومیوه های پربارش نصیب انسان های سوئدی میشود ونصیب انسان های ایرانی داخل کشور همیان میشود وشده که ناظرش هستیم حسودی تان نمیشود که حتی مردم برعلیه مردم دست به اسلحه می برند ونصیب تحصیل کردن ایرانی اکثریت لاعلاجانه ومحتاج وارانه شعل های مشغول کننده کذائی ازقبیل بقالی وکبابی وشوفری کردن برای این وان وخدمات به کهنسالان وبیماران وترخشک کردن خارجی وامورنظافتی میشود!!
نوشته شده در تاريخ دهم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با سی ام آوريل ۲۰۲۳ ، 17:08:44 توسط farhad farhadiyan
این سیستم 15 سال پیش در دبی اجرائی شد با یک برچسب و دوربینها میزان هر عبور را ثبت و از چول پرداختی اتوموبیل کسر می گردد تکنولوژی جدیدی نیست