بیانیه جده؛ نام ایران و جزایر سه‌گانه آن از متن نهایی اتحادیه عرب حذف شد 


سی و دومین نشست کشورهای عضو اتحادیه عرب روز جمعه در شهر ساحلی جده عربستان در حالی به کار خود پایان داد که پس از بیش از یک دهه، اولین باری بود که همه ۲۲ کشور عضو در آن شرکت داشتند.

بیانیه پایانی بدون هیچگونه اشاره سلبی یا ایجابی به نام ایران، صرفا به موضوعاتی همچون تنش بین اسرائیل و فلسطین، درگیری در سودان، روند صلح در یمن، بی ثباتی در لیبی و وضعیت سیاسی لبنان اشاره داشت.

بیانیه پایانی اجلاس سران، بر «مرکزیت قضیه فلسطین» برای کشورهای عربی و به عنوان یکی از عوامل اصلی ثبات در منطقه مورد تاکید قرار داد. این سازمان تمامی اعمال و تجاوزاتی را که علیه فلسطینیان، جان، اموال و موجودیت آنها وارد شده است، محکوم کرد.

در این بیانیه همچنین بر اهمیت تشدید تلاش‌ها برای دستیابی به حل و فصل جامع و عادلانه مسئله فلسطین بر اساس «راه حل دو کشوری»، طبق قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت سازمان ملل متحد و ابتکار صلح عربی در سال ۲۰۰۲، برای تضمین ایجاد یک فلسطین مستقل بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ و به پایتختی بیت‌المقدس شرقی تاکید داشت.

درگیری بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها از زمانی که بنیامین نتانیاهو، اواخر سال گذشته میلادی به قدرت بازگشت و در راس یک دولت ائتلافی شامل احزاب راست افراطی و ارتدوکس قرار گرفت، تشدید شد.

بطوریکه غزه، پنج روز تبادل آتش بین اسرائیل و گروه های شبه نظامی را شاهد بود که منجر به کشته شدن ۳۳ فلسطینی و دو نفر در اسرائیل شد که بدترین خشونت از زمان تشدید تنش های سه روزه در اوت سال گذشته بود که به کشته شدن ۴۹ فلسطینی منجر شد.

درگیری‌های سودان

این بیانیه در مورد درگیری در سودان، هر گونه «مداخله خارجی که منجر به شعله‌ور شدن آتش درگیری شود و امنیت و ثبات منطقه‌ای را تهدید کند» را رد کرد.

حدود یک هزار نفر تا کنون در جریان درگیری‌ها کشته شده‌اند، که عمدتا در خارطوم و اطراف آن پایتخت و در منطقه غرب دارفور کشته شده اند. و بیش از پنج هزار نفر مجروح شده‌اند.

این بحران جرقه یک بحران آوارگی گسترده را به همراه داشته است، به طوری که به گفته سازمان ملل بیش از ۸۴۰ هزار نفر در داخل سودان آواره شده اند و حداقل ۲۲۰ هزار نفر از مرزها به کشورهای دیگر گریخته‌اند.

بیانیه پایانی بدون اشاره‌ای به نام ایران

در حالیکه در پیش‌نویس بیانیه، بیش از ۳۰ موضوع مرتبط با امور جهان عرب از موضوع فلسطین و بحران سوریه گرفته تا وضعیت لبنان را در بر داشت، اما متن نهایی با یازده بند به تصویب رسید. پیش‌نویس بیانیه به ادعای حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایران و همچنین برقراری مجدد روابط دیپلماتیک بین تهران و ریاض می‌پرداخت اما در بیانیه پایانی، هر دو بند حذف شده است.

در متن پیش نویس گنجانده شده بود که اعضا «به شدت بر حاکمیت مطلق امارات عربی متحده بر سه جزیره آن (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی)» تاکید می‌کنند.

همچنین در متن پیش‌نویس در خصوص پرونده ایران، از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربستان سعودی و ایران در پکن که شامل ازسرگیری روابط دیپلماتیک، بازگشایی سفارتخانه‌های متبوع و فعال‌سازی توافقنامه همکاری‌های امنیتی و اقتصادی بین دو کشور است، استقبال شده بود.

در نهایت هیچ کدام از این بندها در بیانیه پایانی آورده نشده است.

بازگشت سوریه به جمع کشورهای عضو

در بیانیه نهایی از تصمیم شورای اتحادیه عرب مبنی بر از سرگیری حضور هیئت‌های دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و نهادهای وابسته به آن استقبال شده و نسبت به این تصمیم برای حمایت از ثبات سوریه و حفظ وحدت ارضی و از سرگیری نقش خود در جهان عرب ابراز امیدواری شده است.

اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ میلادی، رژیم اسد را به دلیل سرکوب خیزش مردم سوریه که به یک جنگ ویرانگر داخلی تبدیل شد، اخراج کرده بود.

در خصوص یمن، این بیانیه بر تلاش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای برای دستیابی به راه‌حل سیاسی برای بحران براساس سه مرجع ابتکار خلیج فارس و اجرای سازوکارهای آن، گفت‌وگوی ملی یمن و قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت تاکید کرد.

این بیانیه «بر حمایت از تلاش‌های شورای رهبری ریاست جمهوری در یمن برای دستیابی به امنیت، ثبات و صلح در این کشور به گونه‌ای که پایان دادن به بحرانی یمن را تضمین می‌کند» تاکید کرده است.

منبع: يورونيوز


فیلمها و خبرهای بیشتر در کانال تلگرام پیک ایران
[کد مطلب: 266454] [تاريخ انتشار: سی ام ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با بيستم مه ۲۰۲۳] [ نسخه مناسب چاپ ]
تقسيم با ديگران:

در زمینه‌ی انتشار نظرات کاربران گرامی رعایت چند مورد ضروری است
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
  • «پيک ايران» مجاز به ویرایش ادبی نظرات کاربران است
  • مطالبی که حاوی کلمات رکيک، غير اخلاقی و يا توهين به ديگران باشد منتشر نميشوند
  • نظراتی که پیرامون این خبر نباشد منتشر نمیشود
  • نطرات حاوی لينک منتشر نميشوند
نام: (الزاميست)
نظرات شما (حداکثر تعداد حروف با احتساب فاصله بين حروف 1000 حرف ميباشد):

Captcha
اعدادی را که در تصویر بالا می بینید (بدون فاصله گذاشتن میان آنها) در باکس زير وارد کنید و سپس دکمه ارسال را کليک کنيد
نظرات خوانندگان
نوشته شده در تاريخ سی و يکم ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با بيست و يکم مه ۲۰۲۳ ، 23:56:28 توسط Mani
بقول قدیمی ها که گاهی دروغگوها را دست مینداختند ( می‌گفتند تو مگر واسه دروغی گیر کُنی، که حرف راست از دهنت بشنوند ) حالا شده این مورد که اولا در سایت ال عربیا اون اول هم درشت تاکید کرده که سه جزیره ایرانی تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی به عمارات متحده عربی تعلق دارد، که سخنگوی وزارت خارجه هم مثل همیشه گلایه و گریه و زاری راه انداخته که با حسن نیت ایران در رابطه تازه با کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس شوخی و سو استفاده نکنند، جالب اینجاست که این بشار الاسد زرافه گردن هم پای این قطعنامه را امضای درشتی انداخته، و اصلا چیزی به اسم ۳۰ میلیارد پول ایرانی که خرج بقای اون شده، کی برمیگرده؟ اینو باید حتما خودش جواب بده، چون توی این حکومت پاسخگو که وجود نداره، سوال کننده هم، خدا میدونه چه بسرش خواهد آمد!!
ساير مطالب اين بخش
پربازديدهای اين بخش
گروه هکری «قیام تا سرنگونی» مشخصات تیم ۲۵ نفره حفاظت از معاون اول رئیسی را منتشر کرد
 آگهی فروش یک خانه در لواسان: برابری و عدالت علی را میتوانید در این آگهی ببینید
 احتمال اخراج تهیه‌کننده زن ایرانی از کانادا 
 تصاویری از انتقال سلاح سنگین طالبان به مرز ایران و افغانستان
  آمریکا به ایران آخرین فرصت احیای برجام را داد
 زنان چینی در اصفهان بدون هیچ مشکلی بدون حجاب میگردند
نماینده اوکراینی از دست دادن با ورزشکار ایرانی خودداری کرد
شهامت معلم شریف، محمد حسین سپهری که امروز از زندان وکیل‌آباد مشهد آزاد شد
* حسن خمینی: هر چیزی که با خمینی در تضاد است، باید کنار برود 
* علیرضا آخوندی: مبادله زندانی از سوی دولت سوئد با ایران تهدیدی برای همه شهروندان سوئد است
روایت سه زن ایرانی از اجبار برای برهنه شدن در برابر ماموران
 افشاگری های زنگنه وزیر اسبق   نفت در  مورد  پرونده بابک زنجانی (تکراری از گذشته)
  چگونه محاسبات جمهوری اسلامی دربارۀ طالبان غلط از آب درآمد؟