بافت تاریخی قلعه پرتغالی‌ها زیر کلنگ شهرداری بندر کنگ

پس از خبر تبدیل محل کشف اسکلت هفت‌هزار ساله در تهران به پارکینگ موتورسیکلت‌ها اینک خبر از احداث پارک بانوان روی بافت تاریخی بندر کنگ (Kong) در استان هرمزگان می‌رسد.
 
به گزارش دویچه وله، بندر کنگ از قدیمی‌ترین بنادر ایران در پنج کیلومتری بندر لنگه است که به واسطه بافت تاریخی‌اش از جاذبه‌های گردشگری کشور به شمار می‌رود.
 
اما اینک شهرداری بندر کنگ اقدام به کلنگ‌زنی پارک بانوان روی بخشی از محوطه تاریخی و ارزشمند این منطقه کرده است. آسیه آذری، شهردار این بندر به روزنامه ایران می‌گوید، معاون وزیر میراث فرهنگی قول اعتبار ۵۰۰ میلیون تومانی برای افتتاح این پارک را داده است.
 
این در حالی است که به نوشته روزنامه ایران، احداث این پارک روی محوطه تاریخی قلعه پرتغالی‌ها از سوی شهرداری این منطقه بدون هماهنگی با اداره کل‌ میراث فرهنگی هرمزگان کلید خورده و مشاور بازآفرینی بندر کنگ از ممنوع بودن این ساخت‌وساز سخن گفته است.
 
شهردار بندر کنگ می‌گوید، قرار نیست در این پارک ساخت‌وساز انجام شود، تنها قرار است که سطح زمین مخلوط‌ریزی شده و برای دوچرخه‌سواری و پیاده‌روی بانوان آماده شود.
 
اما فعالان میراث فرهنگی و مردم بومی در این ادعا تردید داشته و سئوالات زیادی را مطرح کرده‌اند: مگر می‌توان پارکی را بدون ساخت‌وساز ایجاد کرد؟ آیا این پارک نیاز به سرویس بهداشتی یا آبخوری ندارد؟ آیا قرار نیست لوله‌کشی انجام شود؟
 
یکی از بومیان منطقه در گفت‌وگو با روزنامه ایران گفته است: «مشکل اینجا است، زمینی که قرار است پارک بانوان در آن احداث شود، بخشی از محوطه تاریخی قلعه پرتغالی‌‌های بندر کنگ به شمار می‌رود که شهرداری وقت آن دوره، آن را از شخصی خریداری کرده و دور آن را دیواری بلوکی کشیده است تا از تخریب مصون بماند.»
 
او ادامه می‌دهد: «قرار بوده بعدها این منطقه توسط باستان‌شناسان کاوش و به سایت موزه تبدیل شود، اما حالا شهرداری وقت، ماسه و مخلوط را داخل پارک ریخته و قرار است آن را به‌زودی افتتاح کند.»
 
احداث پارک در منطقه "ساخت‌وساز ممنوع"
 
شیوا آراسته، مشاور مطالعات و طرح احیا و بازآفرینی بافت تاریخی کنگ به روزنامه ایران می‌گوید، بافت تاریخی کنگ با وسعت ۱۹۵ هکتار دربرگیرنده محدوده پروژه پارک بانوان می‌شود و "هرگونه ساخت‌وساز و احداث بنا در این محدوده ممنوع است، مگر سازه‌های سبک."
 
آراسته می‌افزاید: «محدوده ۲۰ هکتاری شامل هسته چهارم و بخشی از هسته اول کنگ قدیم می‌شود که در مجاورت بافت تاریخی قرار گرفته است و بقایای آثار ارزشمندی مانند مسجد دوطبقه دوران سلجوقی و آب‌انبارهای تاریخی در آن وجود دارد. برای این محدوده طرح "پارک‌موزه آب خاورمیانه" را پیشنهاد دادیم و کارفرما (شهرداری کنگ) مراحل مقدماتی اجرای این طرح را در زمان شهردار قبلی پیش برد.»
 
به گفته او، قرار بود در این طرح روش‌های سنتی مدیریت آب در حاشیه جنوبی ایران احیا و آموزش داده شود.
 
آراسته که از سال ۱۳۹۵ طرح احیا و بازآفرینی بندر کنگ را بر عهده دارد احداث پارک بانوان روی این سایت تاریخی بدون هیچ‌گونه ساخت‌وساز، آنطور که شهردار کنگ مدعی آن است را با واقعیت ناهمخوان می‌داند.
 
به گفته او، لازمه بنای این پارک حصارکشی، ساخت دیواری بلند، سرویس بهداشتی، آبخوری و احتمالا مبلمان، وسایل بازی و همچنین اغتشاش بصری است.
 
آسیه آذری، شهردار بندر کنگ اما در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان میراث فرهنگی موافق این پروژه است می‌گوید: «این ملک تحت تملک شهرداری قرار دارد. اگر میراث فرهنگی مخالف است، می‌تواند این زمین را از شهرداری خریداری کرده و زمین معوضی را کنار ساحل به شهرداری واگذار کند.»
 
با این حال محمد محسنی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی هرمزگان تأکید کرده که تعریض معبر و پارک بانوان توسط شهرداری کنگ بدون استعلام و هماهنگی با این اداره کل بوده و مکاتبات برای توقف این فعالیت‌ها از سوی اداره‌ کل انجام‌ شده است.
 
طبق گفته این مقام مسئول، شهرداری بندر کنگ همچنین دفتر بافت تاریخی این شهر تاریخی را تعطیل کرده، در حالی که که طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، شهرداری‌های دارای بافت تاریخی باید نسبت به تأسیس دفتر بافت و استخدام نیروی متخصص برای حفاظت از بافت تاریخی اقدام کنند.
 

فیلمها و خبرهای بیشتر در کانال تلگرام پیک ایران
[کد مطلب: 266599] [تاريخ انتشار: دوم خرداد ۱۴۰۲ برابر با بيست و سوم مه ۲۰۲۳] [ نسخه مناسب چاپ ]
تقسيم با ديگران:

در زمینه‌ی انتشار نظرات کاربران گرامی رعایت چند مورد ضروری است
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
  • «پيک ايران» مجاز به ویرایش ادبی نظرات کاربران است
  • مطالبی که حاوی کلمات رکيک، غير اخلاقی و يا توهين به ديگران باشد منتشر نميشوند
  • نظراتی که پیرامون این خبر نباشد منتشر نمیشود
  • نطرات حاوی لينک منتشر نميشوند
نام: (الزاميست)
نظرات شما (حداکثر تعداد حروف با احتساب فاصله بين حروف 1000 حرف ميباشد):

Captcha
اعدادی را که در تصویر بالا می بینید (بدون فاصله گذاشتن میان آنها) در باکس زير وارد کنید و سپس دکمه ارسال را کليک کنيد
نظرات خوانندگان
ساير مطالب اين بخش
پربازديدهای اين بخش
گروه هکری «قیام تا سرنگونی» مشخصات تیم ۲۵ نفره حفاظت از معاون اول رئیسی را منتشر کرد
 آگهی فروش یک خانه در لواسان: برابری و عدالت علی را میتوانید در این آگهی ببینید
 احتمال اخراج تهیه‌کننده زن ایرانی از کانادا 
 تصاویری از انتقال سلاح سنگین طالبان به مرز ایران و افغانستان
  آمریکا به ایران آخرین فرصت احیای برجام را داد
 زنان چینی در اصفهان بدون هیچ مشکلی بدون حجاب میگردند
نماینده اوکراینی از دست دادن با ورزشکار ایرانی خودداری کرد
شهامت معلم شریف، محمد حسین سپهری که امروز از زندان وکیل‌آباد مشهد آزاد شد
* حسن خمینی: هر چیزی که با خمینی در تضاد است، باید کنار برود 
* علیرضا آخوندی: مبادله زندانی از سوی دولت سوئد با ایران تهدیدی برای همه شهروندان سوئد است
روایت سه زن ایرانی از اجبار برای برهنه شدن در برابر ماموران
 افشاگری های زنگنه وزیر اسبق   نفت در  مورد  پرونده بابک زنجانی (تکراری از گذشته)
  چگونه محاسبات جمهوری اسلامی دربارۀ طالبان غلط از آب درآمد؟